Katt

Katt

Senast uppdaterad 2023-04-03

Älskade katt! Katter har funnits i människans närhet i åtminstone 9-10 000 år. Idag används de mest som sällskapsdjur och idag finns nästan 100 olika godkända kattraser i Sverige, för att inte tala om alla härliga bondkatter och blandraskatter.

Katten är det överlägset vanligaste sällskapsdjuret och enligt Statistiska Centralbyrån finns nästan 1,5 miljoner katter i Sverige. Det gör katter till det överlägset vanligaste husdjuret i Sverige.

En katt leder till en annan

Ernest Hemingway (hade ett 30-tal katter)

Kattens historia

Kattdjuren uppstod i Asien för c:a 10-11 miljoner år sedan och är därmed som ras mer än dubbelt så gammal som människan. Hundar, å andra sidan, är som ras betydligt äldre och uppstod redan 25-30 miljoner år sedan.

Tamkatten

Katten och människan har varit följeslagare länge. I det antika Egypten var katten helig och kattens största nytta för människan genom tiderna har varit dess utmärkta jägaregenskaper. Skadedjur som möss och råttor har i alla tider ätit av människors skörd- och matförråd och här kommer en katt till sin full rätt, både på bondgården och som skeppskatt.

Det finns mycket som talar för att samtliga idag levande tamkatter härstammar från falbkatten, en grupp afrikanska vildkatter i området som idag är Egypten. För runt 9-10 000 år sedan utvecklades jordbruket i denna region och ledde till att katter antingen drogs till dessa regioner pga möss och andra skadedjur som drogs till skördarna, alternativt att människan aktivt domesticerade eller tämjde dessa katter som hjälp mot möss och råttor. Hur som helst var det början på tusentals år av ömsesidig nytta, kärlek och respekt.

Dräktig katt

En katthona blir könsmogen när hon är mellan 6-9 månader. Det kan dock variera en hel del beroende på ras. Siameser t.ex. blir ofta könsmogna redan vid 6 månaders ålder, medan andra raser kan dröja till 9-10 månader. När katthonan blir könsmogen börjar hon löpa.

Katter löper ungefär en vecka. Löpperioden delas upp i förlöp, höglöp och mellanlöp. Förlöpet är bara runt en dag eller två, medan höglöpet håller i sig ungefär en vecka. Blir katthonan inte gravid under höglöpet inträder ett mellanlöp, något som också kallas interöstrus. Det håller i sig ungefär 10-14 dagar och sedan börjar cykeln om. Högsäsong för kattens löp är från mars till augusti, men katthonor kan löpa året om.

Blir en katthona gravid, är hon dräktig i ungefär 65 dagar. Du kan ofta se att din katt är dräktig genom att titta på hennes spenar, som ofta blir större redan tidigt i graviditeten. Även magen växer såklart. Ett annat tecken på att din katt är gravid är att hon äter mer. Detta såklart för att täcka både hennes och de växande kattungarnas näringsbehov. Vissa katter kan också bli lite mer tillbakadragna under graviditeten.

Kattungar

Kattunge

Kattungar föds både blinda och döva. Det är först efter 1-2 veckor som de öppnar ögonen och börjar höra. Det är mycket viktigt att kattungarna diar ordentligt den första tiden, eftersom både näring och antikroppar överförs via kattmammans mjölk. När kattungarna diar brukar de både spinna och trampa med framtassarna. Att de spinner har med samhörighet och trygghet att göra och man tror att tass-trampet stimulerar mjölktillförseln. Det här beteendet kan sitta i länge hos många katter, även i vuxen ålder kan en katt som gosar och mår bra både trampa och spinna.

Även värme är mycket viktigt för en kattunge. Det beror på att det tar några veckor för dem att kunna reglera sin kroppstempratur. Fram till dess är kattungarna beroende av sin mor och i viss mån resten av kullen för att hålla sig varma.

Perioden mellan 3 och 7 veckor är händelserik. Nu lär sig kattungen massor! Genom att leka, smyga och jaga med sina syskon och utforska världen utvecklas både styrka och koordination. Kattungen lär sig även att gå på kattlåda och att tvätta sig själv under de här veckorna.

Även om de inte helt slutar dia nu, så övergår de mer och mer till fast föda, för att helt sluta dia runt 10-12 veckors ålder.

Skall din katt kastreras är det vanligast att det sker när katten är runt ett halvår.

Vaccin till kattungar

Första vaccinationen bör ske när kattungen är mellan 9-12 veckor. De flesta uppfödare vaccinerar katten innan du får den, men det är inte självklart så kolla upp det! I Sverige skall du vaccinera din katt mot nedan sjukdomar:

  • Kattpest
  • Kattsnuva/Kattinfluensa (FCV/FVR)
  • Rabiesympning (ej obligatoriskt)

Så kommunicerar din katt med dig

Din katt jamar

En katts jamande är nog det svåraste sättet av kattens kommunikation för oss människor att förstå. En katt har normalt 30-40 st olika sätt att jama och alla jamanden har sin egen betydelse!

Ofta vill katten ha uppmärksamhet på olika sätt, alternativt bara säga hej. Den kanske tycker att det är dags för mat? Då låter den på ett sätt. När du precis kommer in genom dörren så säger katten hej genom att jama på ett annat sätt osv. Efter ett tag lär man sig att känna igen många av kattens jamanden och även om du kanske inte lär dig att känna igen alla 30-40 st olika jamanden så kommer du förstå de flesta.

Du kommer också kunna lära dig att prata tillbaka med din katt och det finns forskning som visar på att katter förstår mycket av det du säger till dem.

Katten spinner

Oftast är det gos och mys när katten spinner. Vissa katter spinner mer än andra och ibland kan det kan räcka med att du pratar lite med din katt för att den skall börja spinna.

Däremot är det långt ifrån säkert att katten är harmonisk och lugn när den spinner. Det kan faktiskt vara precis tvärt om. Katter spinner bland annat också för att lugna sig själva och/eller visa att de är ofarliga i en trängd situation.

Till exempel kan din katt börja spinna hos veterinären, vilket oftast är en mycket stressig situation. Även döende katter kan spinna, likväl katthonor som föder. Vissa har liknat den lugnande effekten hos katters spinnande med oss människors djupandning.

Katten fräser och morrar

En katt som fräser och morrar och skriker är oftast trängd eller rädd, alternativt förbereder sig på strid. Katter kan också fräsa för att markera dominans i möte med nya katter.

Skadade katter kan ofta fräsa när du vill undersöka dess skador.

Behandla en fräsande katt varsamt och med respekt.

Katten skriker/vrålar

En katt som vrålar är antingen skadad illa eller förbereder sig på att gå in i slagsmål, oftast med en annan katt. De flesta konflikter mellan katter slutar med att den ena katten ger sig och går därifrån innan kattslagsmålet blir av. Om två jämnbördiga katter hamnar i konflikt och ingen ger sig blir det slagsmål och då skriks det ofta ordentligt.

Även katthonor som blir betäckta kan skrika.

Din katt kurrar eller skrockar

Förväxla inte kattkurr med att katten spinner. Ett litet kurrande/skrockande kan vara ett sätt att säga tack eller ”kom igen nu leker vi”. En kattmamma kan kurra lite snabbt för att få med sig sin kull.

Din katt klapprar med tänderna

katt som jagar

Katter kan klappra med tänderna när de jagar. Ofta när katten sitter inne och spanar på fåglar utanför fönstret kan de sitta och klappra med tänderna. Det kan tyckas kontraproduktivt att katter som jagar klapprar med tänderna, men det är troligen ett tecken på spänning och hög koncentration.

Vanliga kattsjukdomar och besvär

  • Ringorm
  • Öronskabb
  • Fästingar
  • Spolmask

Bästa tillbehören för din katt

  • Klösträd katt
  • Vattenfontän katt
  • Transportbur katt
  • Foderautomat katt
  • Klätterträd katt

Bästa kattmaten

Det finns såklart en uppsjö av olika kattfoder. Vad katten skall ha för foder är en kombination av ålder, ras och om det är en inne- eller utekatt. Kvalitet och pris är såklart också superviktigt. För att underlätta för dig kan du läsa vår guide till kattmat här.

Kattraser

Bengal katt
  • Sibirisk katt
  • Bengal
  • Savannah
  • Ragdoll
  • Nakenkatt
  • Burma
  • Perser
  • Birma
  • Siames
  • Rex
  • Oriental

Allergivänlig katt

Att lista allergivänliga katter är svårt, dels för att det inte finns några katter alls som är helt ”allergivänliga” och dels för att allergi är en så otroligt bred diagnos. Vissa allergiker är väldigt känsliga, medan andra får lite snuva. Du är inte allergisk mot kattens päls, utan ett protein i huden som heter Fel d1-protein.

Steg 1 är att allergitesta sig på vårdcentralen eller en annan aktör. Där får du reda på om du är kattallergiker eller inte. Det är inte säkert att du är allergisk mot katt bara för att du är allergisk mot andra pälsdjur.

Steg 2 är sen att låna hem en filt eller ett örngott eller liknande från den uppfödare du hade tänkt köpa katten av. Seriösa uppfödare hjälper dig alltid med detta. Reagerar du skall du tyvärr inte köpa katt.

Nedan är några kattraser som visat sig vara mer allergivänliga än andra:

  • Sphynx. En Sphynx har ingen päls och anses ofta som den mest allergivänliga katten. Sphynxen passar bäst som innekatt och är en väldigt tillgiven och gosig ras.
  • Devon Rex & Cornish Rex. Rexkatter har bara underull som päls och de flesta allergiker klarar denna kattras. Rexkatter fäller inget hår och har väldigt mjuk och fin päls.
  • Oriental, eller Orientalisk korthår. Denna Siamesras har kort päls som fäller väldigt lite. Den är sällskaplig och pratar mycket.
  • Sibirisk katt. Är du känslig/allergisk men vill ha en långhårig katt kan en Sibirisk katt vara ett alternativ.
  • Bubblare: Russian Blue och Bengal. Dessa raser brukar inte nämnas lika ofta som de ovan men producerar båda mindre Fel d1-protein, det protein som framkallar allergi.

FAQ – Vanliga frågor om katt

Hur länge lever en katt?

12-18 år är den vanligaste livslängden för en katt. Innekatter lever generellt sett längre än utekatter, men livslängden beror också på vilken kattras katten tillhör.

Hur mycket sover en katt?

En katt sover mellan 16-18 timmar per dygn. Sömnen beror på ålder och personlighet.

Hur länge är en katt dräktig?

Katten är dräktig ungefär 65 dagar.

Hur mycket kostar en katt?

Priset på en katt beror på ras och uppfödare. Raskatter är dyrare och kostar allt mellan 5-30 000 kr, medan bondkatter är billigare, allt från en krona till några hundra- eller tusenlappar. Man brukar säga att katter inte skall skänkas bort, utan att minimipriset bör vara en krona.

Hur länge löper en katt?

Ungefär en vecka. Man delar upp löpperioden för katter i förlöp (1-2 dagar), höglöp (ungefär en vecka) och mellanlöp eller interöstrus (1-2 veckor).

Hur ofta löper en katt?

Under löpsäsongen på våren löper katten som värst. Det vanligast är mars – september, men vissa katter kan löpa knappt alls medan andra löper året om. Man brukar tala om marskatter, det är högsäsong för parning och beror främst på ljus och timing. Det är lättare att föda upp en kull ungar på sommaren!

Hur många kattungar får en katt?

3-4 är kattungar är den vanligaste kullen, men det beror på ras och slump. I undantagsfall kommer det bara en kattunge, medan andra kullar är upp till 9-10 stycken.

Hur länge får en katt vara ensam?

Det är olagligt att lämna sin katt ensam. Enligt svensk djurrättslagstiftning skall katten ha tillsyn minst 2 gånger per dag. Är du bortrest måste du antingen lämna katten hos någon, alternativt se till att någon kommer och besöker katten två gånger om dagen.

Hur många tänder har katter?

26 st mjölktänder som sedan ersätts av 30 permanenta tänder.

Hur stor är världens största katt?

Världens största katt var en Maine Coon vid namn Omar. Han vägde 14 kg och var 120 cm lång.

De forna egyptierna dyrkade katterna som gudar. Det har katterna aldrig glömt

Anonym