Hund

Hund

Senast uppdaterad 2022-08-10

Älskade hund! Hunden är vår äldsta följeslagare och har gått vid människans sida i åtminstone 12-15 000 år, vilket gör hunden till vår allra äldsta fyrbenta vän.

Hunden är det näst mest populära husdjuret i Sverige. Enligt SCB finns det runt 1 miljon hundar fördelade på 734 000 hushåll i Sverige. Svenska Kennelklubben SKK, är Sveriges största kennelklubb med c:a 500 000 registrerade hundar.

Hunden är den enda varelsen i världen som kommer älska dig mer än den älskar sig själv

John Billings

Hundens historia

Hunddjuren började utvecklas på den Nordamerikanska kontinenten för redan 25-30 miljoner år sedan, vilket gör släktet betydligt äldre än katten (10-11 miljoner år). Den äldsta kända vargrasen heter Canis Priscolatrans och var en liten varg som påminde om dagens Rödräv. Denna art korsade sedan via landbryggan mellan Alaska och Sibirien över till Asien, Europa och resten av världen.

siberian husky

Tamhunden

För 12- 15 000 år sedan började det som idag är hunden att utvecklas via domesticerade (tämjda) vargar i människans närhet.

Att de höll sig nära människor är inte så konstigt, eftersom vi lämnar matrester efter oss. Av den orsaken och som ett resultat över tusentals år blev varje generation något tamare, tills de blev helt domesticerade och förgrenades till dagens tama hundar.

Dagens Siberian Husky och Grönlandshund är två av de raser som står absolut närmast vargen rent DNA-mässigt.

Allt som allt har hunden och människan länge varit oskiljaktiga. Detta beroende på sin oöverträffade förmåga som både bruks- och sällskapsdjur. Jakt och skydd var troligen ursprungsområdena. Exempelvis taxen, som springer ner i gryt efter grävlingar och rävar, eller någon av retrieverhundarna som hämtar fågel till husse eller matte efter jakten.

Hundens roll med människan

Där människor traditionellt sett främst använt hunden till jakt, skydd och vallning finns det idag nästan oändliga områden där hundar hjälper sina tvåbenta vänner.

 • Sällskapshundar. Den vanligaste hunden idag är helt enkelt för sällskap. Hunden och människan har en nätan unik koppling som i allra högsta grad går åt båda håll. Många hundar blir snabbt inte bara en hund, utan en familjemedlem
 • Arbetshundar. För det första, ledarhundar är vanligast i kategorin arbetande hundar, men glöm inte bort hundarna som jobbar med tull eller polis med allt från att upptäcka knark till explosiva ämnen. Även räddningshundar är ett exempel på arbetshundar som hjälper människor. Det finns också hundar som jobbar inom sjukvården med allt från att upptäcka cancer i tidiga skeden till att bistå vid terapi vid skador eller trauman.
 • Vallhundar. Att valla boskap är en av hundens allra första arbetsuppgifter för människan. Många vallhundar är extremt intelligenta och är även utmärkta sällskapshundar.
 • Jakthundar. Jakthundar är väldigt vanligt än idag och det finns en uppsjö varianter. Ställande, drivande, spårande, grythund osv osv. Men de flesta jakthundar är såklart även fantastiska sällskapsdjur.
 • Vakthundar. Många känner sig, med rätta, tryggare med en hund i sin närhet. Det här beror såklart på hundens fantastiska instinkt att skydda flocken och att tidigt och tydligt varna för eventuell fara. När allt kommer omkring och det skulle vilja sig riktigt illa och bli en skarp situation kan du lita på att din vakthund dör för dig.

Löpande tik

När tiken är ungefär 6 månader till 1 år blir hon könsmogen och börjar löpa. När din hund blir könsmogen varierar ganska mycket, framförallt beroende på hundens storlek.

Mindre hundraser kan bli könsmogna redan vid 4-5 månader, medan andra större raser kan dröja till 18-20 månader. Man brukar säga att tiken nästan skall ha vuxit färdigt innan hon börjar löpa. Denna definition brukar gå vid runt 85-90% av uppnåd slutlig kroppsvikt.

Tiken löper ungefär 2 gånger per år och man delar upp löpet i olika cykler:

 • Förlöp (proestrus), c:a 1 vecka: Nu händer det mycket i kroppen hos tiken! Halten av östrogen ökar rejält och hon börjar producera feromoner som får kvarterets hanhundar intresserade. Ibland har tiken lite flytningar, men det säkraste tecknet är att andra hanar börjar bli rejält intresserade av tiken. Även hon är mer intresserad av det motsatta könet, men tillåter ingen parning under förlöpet. Istället kan hon säga ifrån rätt rejält efter ett tags uppvaktning.
 • Höglöp (östrus), c:a 2 veckor: Om du inte vill ha valpar skall du hålla din tik undan från hanarna nu. Under höglöpet är hon rejält med på noterna och stöter sällan ifrån hanarna, även om det händer! Ett enkelt knep att se om hon är i höglöp är att klia henne runt svansen. Fäller hon undan svansen och putar med baken är hon säkerligen i höglöp.
 • Efterlöp (metöstrus), c:a 8-12 veckor: Här kan din tik ofta bli skendräktig om hon inte blev dräktig på riktigt under höglöpet. Hon kan ”adoptera” ett gosedjur och till och med börja producera mjölk. Detta beror på en dramatiskt ökad produktion av prolaktin i kroppen.
 • Viloperiod (anöstrus), håller i sig till nästa förlöp: Här återhämtar sig livmodern. Viloperioderna är ganska annorlunda beroende på ras och individ, men normalt sett löper en tik 2-3 gånger per år.
hund diar

Dräktig tik

En tik är dräktig i ungefär 62-63 dagar. Första veckorna av graviditeten beter sig oftast tiken normalt. Efter det kan hon visa några tecken som kan tyda på att hon är dräktig:

 • Klart ökad aptit
 • Något större juver/bröstvårtor
 • Mer tyig och gosig än vanligt
 • Rör på sig lite mindre än vanligt

Uppvisar hon dessa symptom är det dags att ringa veterinären och boka en tid för att få bekräftat att hon är dräktig. Du bör också byta foder, till ett näringsrikare foder än vanligt.

Sista dagarna innan tiken skall föda sina valpar brukar hon bli rastlös och ha svårt att komma till ro. Hon kan också gräva mycket mer än vanligt och stå och rafsa på mattor osv. Ett annat tecken att kullen är på väg är att tiken tappar aptiten.

Själva födseln brukar hon kunna klara av bra utan hjälp av sin husse eller matte och det bästa brukar vara att blanda sig i så lite som möjligt och bara observera.

Hundvalpar

Normalt är kullen 5-6 st valpar stor, men ganska stora variationer förekommer. 1 valp är ganska ovanligt men 2-3 st är relativt vanligt. Likaså är det inte helt ovanligt med en kull på 8-9 st valpar. Över 10 st valpar i en kull är ovanligt, men förekommer.

Hundvalpar föds både blinda och döva. Vid runt 1-2 veckors ålder öppnas både ögon och öron upp och ganska snart börjar valparna få personlighet. När de är 3-4 veckor kan man börja introducera fast föda, dels för att vänja dem men också för att avlasta den stackars diande tiken. Här behövs inget specialfoder, utan lite fettsnål köttfärs eller kycklingfärs, möjligen uppblandad med en äggula och lite olja brukar funka fint.

När valparna är runt 8 veckor är de oftast redo att levereras till sin nya familj.

Vaccin och försäkring för hundvalpar

 • Avmaskning. Maska av valparna innan de blir 8 veckor och leveransklara
 • Hundförsäkring. Det finns försäkringar för hela kullar, så du slipper försäkra valparna en och en. Se till att försäkringen överlappar den nya ägarens individuella försäkring för valpen. Var också noggrann med att försäkringen täcker dolda fel.
 • Vaccinering. Grundvaccineringen sker oftast runt 7-12 veckors ålder. Alla hundar skall vaccineras mot nedan sjukdomar:
  • Hundpest (Parvo)
  • Hepatit
  • Valpsjuka
  • Kennelhosta (ej obligatoriskt men träffar din hund mycket andra hundar är det nästan ett ”måste”)

FAQ – Vanliga frågor om hund

Hur länge får en hund vara ensam?

Det är olagligt att lämna sin hund ensam mer än några timmar. Hunden ska ha tillsyn och rastas minst var 6:e timme. Är du bortrest måste du lämna den hos någon som kan rasta hunden och ge den social stimulans.

Hur mycket kostar en hund?

En rashund kostar mellan 15 – 50 000 kr. Priset varierar mycket beroende på ras och kull. Duktiga uppfödare med bra facit kan ta mer betalt.

Hur mycket sover en hund?

12 – 13 timmar är standard. Vissa raser behöver mer sömn, andra mindre och äldre hundar sover också mer. Mellan 8 timmar och 14 timmar är normalt, med snittet på ungefär 12,5 timmar per dygn.

Hur länge löper hunden?

I cirka 3 veckor. Tikens löp delas in i förlöp, höglöp, efterlöp och viloperiod. Förlöp + höglöp brukar ta ganska prick 3 veckor för de flesta raser.

Hur länge är hunden dräktig?

58-68 dagar. Snittet ligger på runt 62-63 dagar.

Hur många valpar får en hund?

5-6 st valpar är en normalkull för de flesta raser, men det kan variera från bara 1 st, upp till 12 st

Hur gammal blir en hund?

Det beror helt på ras. Normalt för små hundar är 15-16 år, medan mellanhundar blir 10-15 år och större hundar 7-8 år.

Hur många tänder har en hund?

28 st mjölktänder och sedan 42 st permanenta tänder.

Vilken är världens största hund?

En Grand Danois i Georgia, USA som heter Atlas Seay är 103 cm i mankhöjd och väger 102 kg. Den största hunden någonsin var också en Grand Danois som hette Zues och mätte hela 111 cm i mankhöjd.

Vilken är världens minsta hund?

Chihuahuan Milly, eller ”Miracle Milly” är världens minsta hund med sina 9,65 cm i mankhöjd och 0,48 kg i vikt.

All kunskap, alla frågor och alla svar finns i en hund

Franz Kafka